Personal Growth

Hogyan lehetne elejét venni a szív- és érrendszeri betegségeknek!

Kardiológus: “A magas vérnyomást ne tablettákkal kezelje!”

A tudomány azt mutatja, hogy a magas vérnyomás érdekében a meditáció legjobb módja az éberség.

Ezt bebizonyították a pszichoszomatikus orvoslás: Journal of Biobehavioral Medicine folyóirat októberi számában megjelent kutatásban.

Joel W Hughes, a Kent Állami Egyetem PhD doktora mondja: “Eredményeink bizonyítékokkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az MBSR, ha hozzáadjuk az életmód-módosítási tanácsokhoz, megfelelő kiegészítő kezelés lehet a vérnyomás előtti vérnyomáscsökkentő betegek körében.”

A vizsgálatban 56 férfit és nőt, akiknél diagnosztizálták a magas vérnyomást – a szokásosnál magasabb vérnyomást, de amelyekre még nem írták ki vérnyomáscsökkentőt – két csoportra osztották. Az egyik csoport hetente 2,5 órán át gyakorolta az éberségi alapú stresszcsökkentést. A másik csoport izomlazító technikát és életmód-változásokat alkalmazott. A kutatók ezután elvégezték az egyes csoportok tagjainak vérnyomását. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a résztvevőknek, akik figyelmüket gyakorolták, a vérnyomás szignifikánsan csökkent, átlagosan közel 5 milliméter higanyval (mm Hg), szemben a kontrollcsoport kevesebb mint 1 mm Hg értékével).

Az éberség-alapú stresszcsökkentés más módszer, mint a transzcendentális meditáció.

Ahol a TM mantrát használ, az MBSR magában foglalja az egyén gondolatainak és érzéseinek figyelmes megfigyelését – ez nagy különbség a vérnyomás kezelésében.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *